Kārpas uz pēdas – cēloņi un ārstēšana.

Kas ir kārpas uz pēdas? Kārpas uz pēdām ir izplatīta ādas slimība, kas izraisa nekaitīgu kārpu veidošanos uz pēdu zolēm. Vairumā gadījumu šīs kārpas neizraisa sāpes vai diskomfortu. Tomēr retos gadījumos uz pēdas var veidoties sāpīgas kārpas. Kārpas uz kājām parasti ir nekaitīgas un dziedē pašas. Tomēr retos gadījumos kārpa uz pēdas var izraisīt iekaisumu. Šajā gadījumā jākonsultējas ar ārstu.

1. Kārpas uz pēdas – kas tās patiesībā ir?

Kārpas uz pēdām ir mazi, nekaitīgi izaugumi, ko izraisa vīruss. Tie var veidoties pēdas augšdaļā vai apakšā, starp pirkstiem vai uz nagiem. Kārpas uz pēdām ir neērtas un var būt sāpīgas, taču parasti tās ir nekaitīgas.

Kārpas uz pēdas parasti rodas ādas traumas, piemēram, plīsuma vai nobrāzuma dēļ. Baktērijas vai vīrusi var iekļūt ādā un veidot kārpu. Dažreiz kārpas uz pēdas izraisa arī sēnīte, kas nosēžas ādā.

2. Kārpu cēloņi uz kājām

Kārpas uz pēdām var parādīties dažādu iemeslu dēļ. Visbiežāk sastopamie cēloņi ir:

1. Ādas traumas: ādas traumas ir viens no biežākajiem kārpu cēloņiem uz pēdas. Ādas lūzums ļauj vīrusam iekļūt ādā un izraisīt kārpu.

2. Slikta higiēna: Slikta higiēna ir arī izplatīts kāju kārpu cēlonis. Ja āda netiek regulāri tīrīta, vīruss var viegli izplatīties un izraisīt kārpas.

3. Saskare ar citiem cilvēkiem: Kārpas uz pēdas var pārnēsāt arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Piemēram, staigāšana basām kājām vai duša sabiedriskās vietās var viegli pārnest vīrusu uz jūsu ādu.

4. Vāja imunitāte: Vāja imunitāte ir arī riska faktors kāju kārpu attīstībai. Cilvēki ar vāju imunitāti ir jutīgāki pret infekcijām un var vieglāk iegūt kārpas.

Kārpas uz pēdas – nepatīkama parādība Kurš gan to nezina? No rīta piecelies, sper soli no gultas – un jau jūti durstošas ​​sāpes. Cēlonis tiek ātri atrasts: kārpu uz pēdas. Šie mazie, bieži vien nekaitīgie ādas veidojumi ir kaitinoši, bet lielākoties nekaitīgi. Tomēr jūs vēlaties no tiem atbrīvoties pēc iespējas ātrāk.

Bet diemžēl tas nav tik vienkārši. Kārpas uz kājām ir noturīgas un vienmēr var atgriezties. Bet no kurienes rodas kārpas uz pēdas? Un ko darīt, lai no tiem atbrīvotos? Šajā rakstā mēs sniedzam atbildes uz šiem jautājumiem. Kārpas uz pēdas – nepatīkama parādība Kurš gan to nezina?

No rīta piecelies, sper soli no gultas – un jau jūti durstošas ​​sāpes. Cēlonis tiek ātri atrasts: kārpu uz pēdas. Šie mazie, bieži vien nekaitīgie ādas veidojumi ir kaitinoši, bet lielākoties nekaitīgi. Tomēr jūs vēlaties no tiem atbrīvoties pēc iespējas ātrāk. Bet diemžēl tas nav tik vienkārši. Kārpas uz kājām ir noturīgas un vienmēr var atgriezties. Bet no kurienes rodas kārpas uz pēdas?

Un ko darīt, lai no tiem atbrīvotos? Šajā rakstā mēs sniedzam atbildes uz šiem jautājumiem. Kārpas uz kājām izraisa vīrusi Kārpu cēlonis pēdām ir vīrusi. Precīzāk, tas ir cilvēka papilomas vīruss (HPV), kas pieder pie tā sauktajiem papovavīrusiem. Šie vīrusi uzbrūk augšējam ādas slānim un vairojas šeit keratinocītos, ādas virsmas šūnās. HPV ir ļoti lipīgs un galvenokārt tiek pārnests tiešā saskarē ar ādu, piemēram, mainot dvieļus vai valkājot apavus, ko kāds cits jau ir nēsājis.

Inkubācijas periods, t.i., laiks starp inficēšanos un kārpu uzliesmojumu, parasti ir divi līdz trīs mēneši. Daži cilvēki pārnēsā vīrusu, nesaslimstot ar kārpas. Savukārt citiem kādā brīdī uz pēdas veidojas kārpa. Īpaši bērniem un pusaudžiem, kā arī cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu ir paaugstināts risks saslimt ar kārpas. Dažām profesiju grupām, kas bieži saskaras ar cilvēkiem, ir arī paaugstināts kārpu risks:

Piemēram, ārsti, medmāsas, skolotāji vai bērnudārza skolotāji. Arī sportistus bieži skar kārpas – īpaši tos, kuri spēlē komandas vai kontakta sporta veidus, piemēram, volejbolu vai handbolu.

kārpas uz kājām

ŠEIT VAR ATRAST VAIRĀK INFORMĀCIJAS PAR PRODUKTU

3. Kārpu ārstēšana uz kājām

Kārpas uz kājām var ārstēt ar dažādām ārstēšanas metodēm. Daudzi cilvēki dod priekšroku kārpu ārstēšanai ar mājas līdzekļiem, piemēram, etiķi vai tējas koka eļļu. Citi dod priekšroku medicīniskām ārstēšanas metodēm, piemēram, vībotnes šķīdumam (glazūrai) vai krēmu un ziežu receptēm. Tomēr mājas aizsardzības līdzekļu efektivitāte ir pretrunīga, un daži ārsti iesaka tos nelietot. Labākā ārstēšanas metode ir atkarīga no kārpu veida. Visizplatītākais kārpu veids uz pēdas ir tā sauktais plantārais kārpu veids, kas veidojas pēdas apakšpusē.

Plantāra kārpas parasti ir nekaitīgas, taču tās var būt ļoti sāpīgas un grūti ārstējamas. Cits kārpu veids uz pēdas ir mozaīkas kārpas, ko veido vairākas mazas kārpas. Mozaīkas kārpas parasti ir nekaitīgas un tām nav nepieciešama ārstēšana. Ja jums ir kārpu uz pēdas, jums jādodas pie ārsta, lai noteiktu labāko ārstēšanas kursu.

4. Kārpu profilakse kājām

Labākais veids, kā novērst kārpas uz kājām, ir ievērot personīgo higiēnu. Tas ietver rūpīgu pēdu tīrīšanu ar ziepēm un ūdeni, īpaši starp pirkstiem. Arī pēdas regulāri jāierīvē ar kāju krēmu vai losjonu, lai āda būtu elastīga. Ja jums ir sabiezējusi vai saplaisājusi āda, ieteicams apmeklēt podologu.

Lai novērstu kārpu veidošanos uz pēdas, jāizvairās arī no cieši pieguļošiem apaviem un zeķēm. Jo cieši apavi un zeķes var izraisīt sviedru veidošanos uz kājām, kas savukārt nodrošina ideālu vidi kārpām. Tā vietā jāvalkā ērti, plaši pieguļoši apavi, lai nodrošinātu labu gaisa cirkulāciju.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here